Whiplash

Wat is Whiplash

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die kunnen zijn ontstaan door een plotselinge heen-en-weerbeweging van het hoofd en de nek; in de volksmond wordt dit een whiplash genoemd. Het is dus géén diagnose.

Whiplash

Oorzaken van Whiplash

Door een onverwachte, heftige beweging van de nek zoals bijvoorbeeld tijdens een botsing waarbij een auto van achteren wordt geraakt, een onverwachte harde duw in de rug, of een andere beweging waarbij het hoofd acuut moet worden opgevangen door de nekspieren, kan men whiplashklachten ontwikkelen.

Gevolgen van Whiplash

  • Pijn in de nek soms uitstralend naar achterhoofd, schouders en armen
  • Hoofdpijn, vooral in achterhoofd, soms uitstraling naar voorhoofd
  • Stijve nek
  • Bewegingsbeperkingen
  • Klachten over zien, gehoor, oorsuizen, duizeligheid en misselijkheid
  • Klachten over geheugen, moeheid en autonome functies

Behandeling van Whiplash

Met BSR testen en behandelen we voorzichtig de betrokken spieren rond de nek en rug terwijl de cliënt ontspannen voorover ligt op de behandelbank. De practitioner zal tijdens de intake doorvragen waar de whiplash vandaan komt, mocht een acuut trauma niet de oorzaak zijn. Hiermee kunnen we alle spieren die betrokken zijn bij het overeind houden van het hoofd, stimuleren los te laten en zo het herstel van binnenuit bevorderen. De basis Body Stress Release richt zich op alle belangrijke punten in de nek waar spanning zich kan ophopen en vastzetten. Daarnaast is het heel belangrijk dat de practitioner de cliënt ook begeleidt bij het inzicht krijgen in de oorzaak en de gevolgen van de nekklachten.
Praktijkvoorbeeld Whiplash:

Anderhalve week na een frontaal auto-ongeluk meldt cliënt (man 54) zich met nek-schouderklachten en concentratieproblemen. Na de eerste ervaringen (sessie 1 en 2) was cliënt blij verrast over de resultaten ondanks of juist dankzij het feit dat sommige handelingen bijzonder subtiel zijn. Zijn nek- en hoofdpijn ten gevolge van het recente auto ongeluk waren vrijwel direct verdwenen. Hij stond weer zonder hoofdpijn op! Na behandeling 3 (de diepere lagen) gebeurde er iets wat cliënt bizar vond: er verscheen een blauwe plek op zijn schouder doordat een trauma van 25 jaar geleden naar buiten kwam. Sindsdien is de pijn daar ook weg. Door de corona-maatregelen moest behandeling 4 uitgesteld worden waardoor de pijn in zijn onderrug (a.g.v. het ongeluk) voortdurend beperkingen opleverde. Cliënt keek wederom enorm uit naar de volgende releases! Weer verrassend hoe pijn gemaskeerd wordt. Tijdens de behandeling voelde hij ineens de plekken die echt nog geblokkeerd waren en hoe goed het was om dit professioneel te laten behandelen. Het leverde 1 pijnvrije avond en ochtend op. Cliënt had vertrouwen dat met een aantal verdere behandelingen ook die pijn definitief losgelaten kon worden hetgeen inderdaad het geval was.