Nekhernia

Wat is nekhernia?

Een nekhernia is een uitstulping van weefsel uit een hals tussenwervelschijf oftewel een herniated nucleus pulposus (HNP) in de nek, meestal laag in de nek tussen de 6e en 7e wervel. De halswervelkolom bestaat uit 7 halswervels, waartussen zachte hals tussenwervelschijven zitten die de schokken opvangen. Deze hals tussenwervelschijven hebben een elastische kern (nucleus) met een stevige vezelwand van bindweefsel (annulus fibrosus). Bij een nekhernia zakt de hals tussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de elastische kern naar buiten puilt en een nekhernia veroorzaakt. Als deze uitstulping op een zenuw duwt, krijgt men pijn.

Nekhernia

Oorzaken van nekhernia

Meestal ontstaat een nekhernia door een verkeerde houding, zoals de ‘schildpadhouding’ die een grote boosdoener is. Hierbij wordt het hoofd voorovergebogen met de schouders naar voren. Vaak en langdurig een verkeerde houding aannemen zorgt ervoor dat de nekwervels scheef gaan staan, waardoor er een uitstulping kan ontstaan.
Maar ook als de nek te weinig belast wordt, kan een nekhernia ontstaan. De verslapte spieren geven de halswervelkolom onvoldoende steun om goed in positie te blijven.
Tot slot speelt het ouder worden een rol, omdat de tussenwervelschijven uitdrogen kan de scheefstand én de kans op uitstulpingen verder toenemen. Roken kan het slijtageproces van de tussenwervelschijven versnellen. Een acute nekhernia kan ontstaan tijdens een verkeersongeval of een sportongeluk. Een aanrijding, een rare val op het hoofd, een verkeerde duik in het zwembad of een zwaar voorwerp tegen het hoofd kunnen oorzaken van pijn in de nek en een acute nekhernia zijn.

Gevolgen van nekhernia

  • Koud of slapend gevoel in arm/hand
  • Tintelingen in arm/hand
  • Chronische pijn in nek
  • Hoofdpijn/migraine
  • Duizeligheid/instabiliteit
  • Bewegingsbeperkingen
  • Krachtverlies
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieverlies
  • Verlammingsverschijnselen

Behandeling van nekhernia

In geval van nekhernia wordt met BSR onder andere gekeken naar de nekwervels en de borstwervels. Daarnaast zal de practitioner ook naar de rest van de wervelkolom kijken en worden diverse spieren bij de behandeling betrokken. Tijdens de releases wordt de vastzittende spanning opgezocht en vervolgens laag voor laag losgemaakt.
De basis Body Stress Release richt zich op alle belangrijke punten in de nek en schouders waar spanning zich kan ophopen en vastzetten. Daarnaast is het heel belangrijk dat de practitioner de cliënt ook begeleidt bij het inzicht krijgen in de oorzaak en de gevolgen van de whiplash. Als extra releases kunnen bijvoorbeeld scissors (C3-4) of lamina tilts (C1-T1) worden uitgevoerd.

Praktijkvoorbeeld:

Client (vrouw) komt in december 2020 met nek- en hoofdpijnklachten bij BSR practitioner. Volgens neuroloog heeft ze een lichte nekhernia. In 2015 kreeg ze een frozen shoulder, die ook nog niet helemaal verdwenen is. Client gebruikt op dat moment een anti-epileptica om de zenuwpijn van de hernia in haar nek te verminderen. Helaas werkt het niet voldoende voor haar. Na de eerste releases voelt cliënt verandering optreden en gaan andere klachten in haar schouders de overhand nemen.

- Cliente, 48 jaar