Onrustige benen (Restless legs syndroom)

Wat zijn onrustige benen

Het syndroom van de rusteloze benen is een bewegingsdrang in de benen, die veroorzaakt wordt door een onplezierig gevoel in de benen. Het is geen pijnlijk gevoel, maar wel een hinderlijk gevoel. Het irriterende, onrustige gevoel in de onderbenen kan verlicht worden door het bewegen van de benen.

Onrustige benen (Restless legs syndroom)

Oorzaak van onrustige benen

Een eenduidige oorzaak is niet bekend, behalve dat het erfelijk is. Het syndroom wordt vaak geconstateerd in combinatie ontstaat met bijv. een zwangerschap, gebruik van medicijnen, ijzergebrek, bepaalde ziekten (DM, Parkinson, Reuma) en een verminderde werking van de nieren. Het ervaren van stress draagt bij aan de klachten.

Gevolgen van onrustige benen

  • Continue gevoel hebben te moeten bewegen, vooral tijdens zitten/liggen
  • Niet (lang) kunnen stilzitten
  • Tintelend, jeukend, prikkelend, krampend of kriebelend gevoel in benen
  • Vermoeidheid en/of slaperig overdag: slapeloze nachten, moeite met in slaap vallen moe wakker worden
  • Rusteloosheid

Behandeling van onrustige benen

Bij cliënten met onrustige benen geeft de basisrelease (deep stress release rug), vaak aanzienlijke verbetering en kunnen onrustige benen uiteindelijk helemaal verdwijnen.
Veel cliënten komen vaak voor andere klachten naar de praktijk en zijn blij verrast dat het restless legs syndroom verminderd na de release. Daardoor lijkt er verband te liggen tussen de klacht en vastgezette spierspanning.