Body Stress Release is letterlijk: lichaamsspanning loslaten.
Het lichaam slaat spierspanning in gestructureerde patronen op. De Body Stress Release-practitioner is opgeleid om deze patronen te herkennen en zal tijdens een consult vaststellen waar en in welke richting deze zich bevinden.
Body Stress Release zet het lichaam aan om spanning los te laten en te herstellen. Standaard beginnen we met 3 releases kort achter elkaar: op dag 1, dag 4 en dag 11.
Bij het eerste consult houden we een intakegesprek waarna de eerste release volgt. Tijdens het gesprek inventariseren we uw medische voorgeschiedenis en huidige klachten. Zo ontstaat een zo goed mogelijk beeld van uw gezondheidssituatie. We kijken niet alleen naar recente gebeurtenissen maar naar alle stressvolle situaties die gedurende uw leven hebben plaats gevonden.
We geven uitleg over de samenhang tussen de vastgezette spanning en de ontstane klachten, de mogelijke effecten van de release en de beste manier om het proces te ondersteunen.
De behandelbank
De practitioner maakt gebruik van een kantelbare bank; u neemt plaats op de voetenplank van deze behandelbank waarna deze langzaam horizontaal gekanteld wordt en met de release kan worden gestart. Tijdens de behandeling blijft u altijd geheel gekleed.
Na een behandeling
Na een behandeling zal het lichaam het teveel aan opgebouwde spierspanning laag voor laag loslaten waardoor de veerkracht van het lichaam terugkomt. Body Stress Release activeert daarmee het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Dit is hetzelfde vermogen dat bijvoorbeeld een snee in de vinger of een botbreuk geneest.
Vervolgbehandelingen en de frequentie daarvan zijn per persoon verschillend. Dat is afhankelijk van een aantal factoren:
• de duur van de aanwezigheid van de klacht
• hoe de klacht is ontstaan
• de ernst en hevigheid van de situatie
• de huidige leef- en werkomstandigheden
• de snelheid waarmee de spanning loslaat
Ook bij baby’s kan lichaamsspanning voorkomen. Het geboorteproces is niet altijd even gemakkelijk; dat geeft vaak hevige spanning bij baby’s.
Een baby uit dit bijvoorbeeld door overmatig huilen, hyperactiviteit of de fysieke uiting van kleine klachten.
Kleuters doen body stress op door bijvoorbeeld (ernstige) valpartijen, terwijl opgroeiende kinderen daarnaast ook te maken kunnen krijgen met (onderdrukte) emotionele spanningen of angsten.
Bedplassen als ze al wat ouder zijn, niet stil kunnen zitten, niet willen lopen, “groeipijnen”, concentratieproblemen… dit zijn allemaal aanwijzingen voor de aanwezigheid van lichaamsspanning.
Door het lichaam te ontdoen van body stress krijgt een kind de kans zich op een normale manier te ontwikkelen.
Body Stress Release is ontwikkeld in Zuid-Afrika waar de techniek al sinds 1981 wordt toegepast. Het echtpaar Ewald en Gail Meggersee stond aan de basis van deze techniek.
Ewald Meggersee kreeg op 5-jarige leeftijd een ernstig ongeluk: hij viel uit een boom. Na enige dagen ontwaakte hij uit een coma, maar ontwikkelde in de loop der jaren allerlei kwalen. Er was niets aantoonbaar beschadigd en geen arts kon hem helpen. Ewald studeerde ondanks alles af als chemisch ingenieur en trouwde met Gail, een lerares Frans. Behandelingen door een chiropractor leken hem enige tijd verlichting te bieden. Toch verslechterde Ewalds gezondheidstoestand zodanig dat hij vreesde in een rolstoel terecht te komen. Ewald en Gail besloten in hun zoektocht naar een holistische benadering in Amerika de universitaire opleiding tot chiropractor te volgen. Daar kwamen ze in contact met Dr. Van Rumpt en zijn volledig nieuwe benadering van de chiropractie. Hij leerde hen te ‘luisteren’ naar het lichaam en het te gebruiken als een bio-feedbackmechanisme. Ewald en Gail mochten met zijn inzichten aan de slag. Ze ontdekten en bestudeerden de perfect georganiseerde manier waarop het lichaam overbelasting opslaat in de dieperliggende spierlagen. Zo ontwikkelden zij een zachte techniek die het lichaam helpt opgeslagen spierspanning los te laten en te herstellen. In 1981 doopten ze deze techniek tot Body Stress Release. Ewald en Gail behandelden vele duizenden mensen met vaak opzienbarende resultaten. In 1987 waren ze eraan toe om ook anderen op te leiden tot BSR-practitioner. Zo ontstond de Body Stress Release Academy. Tegenwoordig zijn er 2 opleidingslocaties: • Rondevlei, Zuid-Afrika • Dorset, Engeland Vele honderden volgden inmiddels de opleiding tot Body Stress Release practitioner en streken neer in alle windstreken en continenten. Sinds in 1998 de eerste practitioner zich in Nederland vestigde, zijn er ook in ons land ruim 140 practitioners actief, verspreid over meer dan 90 praktijken. Op de pagina Vind een praktijk kunt u een practitioner vinden bij u in de buurt.Body Stress Release richt zich op het lichaam als geheel. De holistische techniek is gebaseerd op een groot respect voor het zelfherstellende vermogen van het lichaam;
Body Stress Release stelt geen diagnoses en behandelt geen ziekten, aandoeningen en/of afwijkingen. De techniek is erop gericht het lichaam te stimuleren om vastgezette spanning los te laten. Het is dan ook geen alternatief voor de reguliere geneeskunde, maar een aanvulling hierop.
Body Stress Release wordt uitgeoefend door gediplomeerde practitioners (behandelaars). Zij zijn geen genezers of helers. Hun verantwoordelijkheid ligt bij het perfect toepassen van de BSR-techniek en in het begeleiden van de cliënt tijdens het BSR-proces.
Schouderklachten. Whiplash. Nekklachten. Spit, ischias. Fibromyalgie. Pijn in heupen, benen en billen. Onrustige benen. Pijnlijke knieën en enkels. Tintelingen, krampen of gevoelloosheid in benen, voeten en tenen. RSI. Tennisarm. Tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen, handen en vingers. Spierpijn. Spierspanning (verminderen). Carpaal tunnel syndroom. Hoofdpijn, migraine, oorsuizen. Allergische reacties, hooikoorts, astma. Maag- en darmklachten. Blaasproblemen, incontinentie. Hormonale klachten. Zwangerschapsklachten. Baby’s die langdurig en onverklaarbaar huilen, darmkrampen. Groeipijnen bij kinderen, bedplassen. Menstruatie – of overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen. Vermoeidheid, verstoord slaappatroon. Sportblessures, overbelasting. Burn-out, depressie. e.v.a. Pijn in de onderrug. Rugklachten algemeen. Neuropatische pijn, Zenuwpijn. Chronische stress. Nekhernia. Pijn aan het stuitje (coccyx) – Coccygodynie. Rug hernia (Herna Nuclei Pulposi-HNP).
Disclaimer
De informatie op de website is geen vervanging voor een medische behandeling en niet bedoeld om een diagnose te stellen.
Raadpleeg in geval van gezondheidsproblemen altijd eerst een arts alvorens informatie van deze website te gebruiken.
Op deze website is copyright van toepassing. Dat betekent dat het niet is toegestaan (delen van) teksten van deze website te kopiëren en elders (op het internet) te plaatsen of te publiceren.