Spierspanning (verminderen)

Wat is Spierspanning

Spierspanning is een toestand waarin spieren niet meer (volledig) kunnen ontspannen.

 

BSR behandeling - hand release

Oorzaken van Spierspanning

Met spierspanning wordt bedoeld erg gespannen spieren die niet meer ontspannen wanneer iemand dat wil of die na een paar nachten goede nachtrust niet losser worden. Er wordt dan gesproken over Body Stress. Spierspanning kan door allerlei oorzaken veroorzaakt worden, zoals verkeerde houding, een ongeluk/trauma, repeterende bewegingen, overbelasting door werk/sport etc. Spieren zouden in principe moeten ontspannen, spanning loslaten, als ze klaar zijn met hun taak. Is dat niet het geval, dan is er waarschijnlijk sprake van een ‘beschermende actie’ van het lichaam dat als het ware ‘een harnas vormt om erger te voorkomen’.

Gevolgen van Spierspanning

  • (Chronische) Pijn
  • Spierkrampen
  • Stijfheid
  • Moeilijk bewegen, m.n. ná rust
  • Klachten in rust
  • Bewegingsbeperkingen
  • Krachtverlies

Hierboven staan slechts enkele gevolgen van vastgezette spierspanning. De gevolgen kunnen namelijk zeer uiteenlopend zijn, niet alleen van fysiek maar ook van mentale of psychische aard.

Behandeling van Spierspanning

Met Body Stress Release wordt heel specifiek getest waar de vastgezette spierspanning is opgeslagen in het lichaam (een beschermend harnas zit nooit op één plek in het lijf). Daarna zal de practitioner door middel van kleine impulsen op de plekken waar getest is en waar spierspanning is gevonden, deze losmaken.

 

Praktijkvoorbeeld:
Spierspanning in het hele lichaam

Na het lezen van de reviews op de website van een BSR Practitioner, herkende cliënt (vrouw 59) zichzelf in sommige verhalen, met name die van cliënten met jarenlang opgebouwde spanning in hun hele lichaam, wat zich uitte in lichamelijke klachten. Cliënt is diverse keren bij een fysiotherapeut, manueel therapeut, chiropractor enz., enz. geweest, waarna de klachten even weg waren, maar na verloop van tijd weer als vanouds terugkwamen. Cliënt vond het heel spannend, omdat ze totaal geen idee had wat haar te wachten stond. Na de eerste drie behandelingen op een rij, voelde haar lichaam en hoofd al veel rustiger aan. Normaal als er vervelende dingen gebeurde, zowel privé als op het werk, kwamen die echt snoeihard bij haar binnen, wat weer spanning veroorzaakte. Na een aantal behandelingen voelt alles in haar lichaam echt beter. Verdriet en teleurstellingen horen nou eenmaal bij het leven, maar als dit nu gebeurt, komt het niet meer zo hard bij haar binnen en kan ze het heel goed en snel loslaten, dankzij de releases. Cliënt zit veel beter in haar vel, en komt regelmatig voor onderhoud omdat ze het een hele fijne behandeling vindt.

- Cliente, 59 jaar