Tintelingen, krampen of gevoelloosheid
in armen, handen en vingers

Wat zijn tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen, handen en vingers

Een prikkelend, tintelend, zwaar of doof gevoel in de armen, handen en vingers kan verschillend aanwezig zijn, van af en toe, tot heel vaak of constant. Sommige cliënten ervaren de klacht alleen bij het wakker worden, bijv. als gevolg van lang op een arm liggen waardoor de bloedcirculatie vermindert. Het gevoel kan ervaren worden als (heel) zwaar, alsof er geen bloed meer naar de ledematen stroomt. Wanneer vastgezette spanning in de nek compressie op een zenuw uitoefent, kunnen er problemen ontstaan in de prikkeloverdracht, die kan leiden tot irritatie, een vervelend gevoel of pijn in arm/hand/vingers.
Tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen, handen en vingers

Oorzaak van tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen, handen en vingers

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor het ervaren van dit gevoel. BSR kan resultaat geven wanneer het spierspanning gerelateerd is. Maar het kan te maken hebben met bijv.:

  • Vastgezette spanning in nek, schouders of lokaal in arm/hand
  • Ziekte (DM, neuropathie)
  • Verkeerde houding
  • RSI, Carpaal Tunnel Syndroom, nekhernia, stenose
  • Vitamine- of supplemententekort
  • Bovenmatig alcoholgebruik

Indien de klacht alleen in de linkerarm voorkomt, in combinatie met druk op de borst, zou er sprake kunnen zijn van problemen met het hart. In dat geval altijd doorverwijzen naar de huisarts.

Gevolgen van tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen, handen en vingers

  • Het ervaren van een vervelend, irriterend gevoel in arm, hand of vingers.
  • Sommige hebben moeite met dingen op te pakken, ervaren krachtverlies.

Behandeling van tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen, handen en vingers

Bij de behandeling van deze klachten zal bij Body Stress Release de focus op de nek liggen. De spieren die vastgezette spanning bevatten, zullen compressie uitoefenen op de zenuwen die tussen de nekwervels vandaan komen en die de arm tot aan de vingers bedienen. Over het algemeen geeft compressie op zenuwen van verschillende wervels geven vaak op andere plaatsen in het lichaam een vervelende sensatie of doof gevoel. Als de klachten ontstaan zijn door opgeslagen spierspanning, zal Body Stress Release verlichting kunnen geven. Daarnaast dient er gekeken te worden naar structurele overbelasting ontstaan door bijv. een verkeerde werk- of slaaphouding