Tennisarm

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm ook wel tenniselleboog genoemd, is een niet-bacteriële ontsteking van de pezen die aan de buitenkant van de elleboog(knobbel) vast zitten. Dit ontstaat door overbelasting als gevolg van overmatig gebruik van de elleboog waardoor scheurtjes ontstaan in de pezen rond de elleboog. De pijn kan uitstralen naar onderarm en hand en soms naar bovenarm en schouder en wordt vaak ervaren bij het draaien van de arm en tillende bewegingen. De symptomen zijn onder andere roodheid, zwelling, pijn, bewegingsbeperking, uitstraling naar onderarm en krachtsverlies.
Een tennisarm komt o.a. vaak voor bij beroepen als proces operators en monteurs die veelvuldig herhaalde bewegingen maken in combinatie met het knijpen (met kracht vasthouden) van het gereedschap.

Tennisarm

Oorzaak van een tennisarm

De ontsteking van de pezen wordt veroorzaakt door overbelasting die het gevolg is van repeterende bewegingen. De beweging is een combinatie van een ‘grijpbeweging’ met de hand en een draaibeweging van de onderarm. De overbelaste spieren/pezen zorgen onder andere voor het strekken en bewegen van de pols en de vinger. Ze lopen over de buitenkant van de onderarm naar de elleboog en de pols. Aangezien deze beweging zich vaak voordoet bij het tennissen wordt het een tennisarm/-elleboog genoemd.

Gevolgen van een tennisarm

Er wordt hinder ervaren bij het maken van specifieke bewegingen zoals bij:
  • Omdraaien van de sleutel in een slot
  • Uitwringen van een doek
  • Geven van een handdruk
  • Opheffen van een zwaar voorwerp

Behandeling van een tennisarm

In geval van specifieke tennisarmklachten, kan er naast de basisrelease een extra release worden uitgevoerd aan op de onderarm en de elleboog en eventueel hand en vingers. Ook zijn er veel die een speciale brace dragen en al snel merken dat deze ondersteuning niet meer nodig is na een aantal behandelingen. Naast een behandeling is rust van wezenlijk belang voor het herstel van de pezen. Ook het dragen van een brace kan pijnverlichting geven.