Pijn aan het stuitje (coccyx) - Coccygodynie

Wat is pijn aan het stuitje?

Pijn aan het stuitje, het laatste puntje aan de wervelkolom onder het heiligbeen (sacrum), wordt ook wel coccygodynie genoemd. De pijn is voelbaar rondom het staartbeen of vlak boven de bilspleet, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.

Achtergrondinfo: het ganglion van Impar is een zenuwknoop die zich bevindt op de overgang van het heiligbeen en staartbeen. Deze zenuwknoop speelt een belangrijke rol bij het doorgeven van pijnprikkels naar de hersenen.

Body Stress Release - Pijn aan het stuitje (coccyx) - Coccygodynie

Oorzaken van pijn aan het stuitje

  • Meestal gevolg van een harde val op de billen.
  • Zware bevalling
  • Infectie
  • Geïrriteerde aangehechte spieren
  • Geïrriteerd botvlies

Gevolgen van pijn aan het stuitje

  • Pijn bij zitten, fietsen, paardrijden
  • Pijn kan van onbehaaglijk zijn tot opvlammend en niet te verdragen
  • Er kan ook pijn uitstralen naar de genitaliën en het rectum

Behandeling met BSR aan het stuitje

Wanneer we problematiek aan het stuitje behandelen dan zullen we naast alleen het kleine staartbeentje ook de basis release van het hele wervelkolom meenemen. Deze bestaan uit het bekken, de gehele rug en de nek. Het staartbeen is het laatste onderdeel van het wervelkolom en een uiterst gevoelig en kwetsbaar botje met veel spieraanhechtingspunten.
Omdat dit botje bij zitten opnieuw belast wordt kan het een duidelijk op-en-neer proces zijn in het ervaren van vooruitgang. Toch worden er zeer positieve resultaten in ervaren zodra er tijd is om door dit helingsproces heen te gaan.

Praktijkvoorbeelden van pijn aan het stuitje:

Vrouw komt vanwege pijn aan het stuitje bij zitten en fietsen.
Deze pijn heeft ze al een groot deel van haar leven sinds op haar 25e een familielid haar benen onder haar uitgetrokken heeft, waardoor ze met een smak op haar stuitje is gevallen. Eerdere therapieën hebben de pijn en het ongemak niet kunnen helpen verminderen.
Via een kennis hoorde ze over BSR. Na enkele behandelingen gingen geleidelijk aan veranderingen optreden. Client merkte dat ze langer achtereen op een stoel kon zitten en dat ze met fietsen niet meer elke 5 minuten van het zadel af moest. Zelfs na 45 jaar blijkt haar lichaam in staat te zijn om m.b.v. BSR het zelfherstel te activeren en haar pijn sterk te verminderen.

- Cliente, 70 jaar

Vrouw heeft al meerdere BSR-behandelingen gehad en kon daarna weer paardrijden en sporten!
Na de 2e behandeling wilde ze de handdoek in de ring gooien, maar juist toen ging het zelf-herstellende vermogen aan het werk. Met een peptalk van de practitioner heeft ze uiteindelijk doorgezet en raadt ze iedereen BSR aan.

Commentaar van de practitioner: Bovenstaande mevrouw ervoer duidelijk een positief verschil na de eerste en tweede release, maar meestal van korte duur, zo’n 1 á 2 dagen. Dit gaf haar het gevoel dat het niet ging werken. Vanwege steeds nieuwe belasting van het staartbeen was telkens ‘het zetje’ om opnieuw los te laten nodig en zich door alle spanning heen te werken. Door uitleg te geven over het proces en te bespreken hoe zij de overbelasting kon voorkomen, kreeg de cliënt hernieuwd vertrouwen in het BSR-proces. Na 7 releases in 4 maanden kon zij weer dingen doen die ze eigenlijk al had opgegeven, dus een heel mooi eindresultaat.

- Cliente, 52 jaar

Vrouw kwam met behoorlijk pijnklachten aan stuitje bij de BSR practitioner. De pijn beperkte haar bij haar dagelijkse routines en ze kon geen lange stukken meer fietsen. Ook het zitten was een probleem; dit kon alleen nog op een speciaal kussen. Iemand, die na haar ongeluk heel veel baat had bij Body Stress Release, attendeerde cliënt op BSR, die gelijk het gevoel had dat het haar ook zou kunnen helpen.

Na twee behandelingen was de pijn in haar stuit helemaal verdwenen en had ze het speciale kussen niet meer nodig. Ze kon weer van alles doen en dat gaf haar een heerlijk gevoel van vrijheid, waardoor ze ook het vertrouwen in mijn lichaam terugkreeg.

Wat haar in het bijzonder aansprak was de mooie en vriendelijke manier van behandelen. En het fascineerde haar dat ze na enkele behandelingen een aantal symptomen van oude aandoeningen heel herkenbaar terugkwamen. Door de duidelijk uitleg van de practitioner begreep ze dat overbelasting soms niet volledig wordt verwerkt en vervolgens wordt het opgeslagen in het lichaam. Een BSR behandeling maakt deze opgeslagen spanning weer los zodat het lichaam wordt gestimuleerd om het alsnog op te gaan lossen.

- Cliente, 45 jaar